Skip to main content

Artificiell intelligens – AI, vad är det och varför är det viktigt?

Artificiell intelligens – AI

Vad är det och varför är det viktigt?

Föredragshållare: Fredrik Heintz

Självkörande bilar och datorer som lär sig konversera – nyss var det science fiction-fantasier. Nu förändras vår vardag och våra förväntningar på tekniken. Nya frågor föds, kan maskinerna bli medvetna om sig själva? Kan de på sikt bli en fara för oss?

Artificiell intelligens (AI) är ett område inom forskning och teknik som syftar till att få datorer att göra saker som tidigare krävde mänsklig intelligens för att göra. Artificiell intelligens förespås av många få en större inverkan på mänskligheten än vad internet har haft.

I det här föredraget presenteras läget i dag, pågående forskning och vart utvecklingen är på väg.

Fredrik Heintz är professor i datavetenskap vid Linköpings universitet, föreståndare för WASP-ED (Wallenberg AI and transformative technologies Education Development program), föreståndare för forskarskolan inom WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program) som ska utbilda mer än 600 doktorer. Dessutom ordförande i Svenska AI-Sällskapet, koordinator för EU- nätverket TAILOR, som tar fram de vetenskapliga grunderna för tillitsfull AI, samt ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Detaljer

Datum 13 mars 2024
Pris Gratis för medlemmar, 100 kr för övriga