Skip to main content

Tillbaka till framtiden – om mångsysslaren Christopher Polhem

Tillbaka till framtiden – om mångsysslaren Christopher Polhem

Föredragshållare: Michael H. Lindgren

De flesta av oss har hört hans namn. Christopher Polhem var en märklig och genial uppfinnare som levde 1661-1751. Han började sitt liv som kreativ och rastlös smådräng på en herrgård, kom sedan via det trasiga konsturet i Uppsala domkyrka i kontakt med kungarna Karl XI och Karl XII, för att så småningom bli adlad och ha egen herrgård på Södermalm i Stockholm.

Han konstruerade bland annat världens bästa hänglås. Inte nog med det, han konstruerade urverk, den svenska kakelugnen och skapade vår första vetenskapliga akademi. Utöver allt detta hade han tankar om barnuppfostran. Han skapade även »Det mekaniska alfabetet«.

Föreläsare är Michael H. Lindgren, filosofie doktor och civilingenjör i maskinkonstruktion vid KTH 1979. Dessutom är han filosofie doktor i teknik och social förändring (Tema T) vid Linköpings universitet och har ansvarat för utställningsdesign på Tekniska museet.

Han har bland annat givit ut en biografi: Christopher Polhems testamente. Berättelsen om ingenjören, entreprenören, och pedagogen som ville förändra Sverige

Detaljer

Datum 14 februari 2024
Pris Gratis för medlemmar, 100 kr för övriga