Orfeus & Eurydike, Confidencen, Ulriksdal

Lördag 25 augusti

Upplev opera i det magiska skenet av enbart levande ljus!
Glucks opera Orfeus och Eurydike är en tragedi hämtad från den grekiska mytologin om kärleksparet som tidigt skiljs från varandra. Det efter att Orfeus maka, den åtråvärda nymfen Eurydike, har jagats av en satyr och då råkat trampa på en orm och faller död ned. Orfeus, som är förtvivlad av sorg, får hjälp av gudarna för att hämta tillbaka sin maka från dödsriket.
Christoph Willibald Gluck skrev operan som den första reformoperan där recitativ och aria fördes närmare varandra. Recitativen och ariorna var betydligt enklare och kortare och ackompanjerades av en orkester. Resultatet blev en opera med det dramatiska berättandet i centrum.

Slottet på Ulriksdal brukar kallas ”ett modernt 1600-tals slott”. Att vandra genom slottsrummen är att göra en tidsresa i inredningskonst, från fantasieggande renässans- och barockpastischer till en av landets mest helgjutna 20-talsmiljöer.
Flera regenter har satt sin prägel på slottet
Fredrik I, Karl XIV Johan, Karl XV och Gustav VI Adolf, som senast nyttjade slottet som kunglig bostad. Även drottning Kristina uppskattade slottet, så pass mycket att hon lät sin kröningsprocession utgå från Ulriksdals slott år 1650. Idag ses kröningsvagnen i en av byggnaderna på Ulriksdal.

I Ulriksdals slottspark ligger ett orangeri som byggdes på 1600-talet, för odling av på den tiden exotiska och dyrbara sydfrukter. Idag är orangeriet en fantastisk utställningsplats för Nationalmuseums samling avsvensk skulptur. Här ses verk av landets främsta skulptörer som Carl Milles och Johan Tobias Sergel. Kombinationen av konst, ljus och växter är en upplevelse!

Program
08.45 Avresa från Ekoxen
09.00 Avresa från Cupolen
12.00 Lunch på Slottscaféet
13.30 Visning av slottet, i två grupper
16.00 Orfeus & Eurydike
21.00, ca Åter i Linköping

Pris: 1 200 kr.
I priset ingår: bussresa, lunch (dryck tillkommer), guidning på slottet, operabiljetter

Anmälan: tidigast 31 maj, till AB Resebyrå Vikingbuss, Tel 013-14 15 16, eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
OBS! Ange: SU Confidencen, namn, adress, tel.nr.

SU-värd: Roland Hjerppe, tel 0703- 99 46 1

 

Julita gård

Torsdag 30 augusti

Julita Gård ligger vid sjön Öljaren i Sörmland, cirka 2 mil norr om Katrineholm. Gården testamenterades till och förvaltas av Nordiska museet som en levande storgodsmiljö. Här finns en vidsträckt park, trädgårdar, örtagård, vackra och välbevarade byggnader och interiörer, gårdsmejeri och allt annat som hörde ett storgods till. Här finns också mer än 250 träd från över hundra äppel- och päronsorter samt andra trädgårdsväxter som en levande genbank. I programmet ingår två guidade visningar, men också möjlighet till egna strövtåg.

Julita Wärdshus är med i White Guide och har Tommy Myllymäki som krögare och köksmästare.

Program:
08.15 Avresa från Ekoxen
08.30 Avresa från Cupolen (Möjlighet till busskaffe på vägen)
11.00 Ankomst Julita. Guidning A och B
12.30 Lunch Julita Wärdshus - Buffé bestående av 8 olika grönsaksrätter och till det val av rimmad lax eller ekrökt fläsksida, bordsvatten och kaffe ingår.
14.00 Guidning A och B (uppdelning i omvänd ordning jämfört med förmiddagen)
15.30 Hemresa
17.30, ca Åter Linköping

Guidning A (halva gruppen): En promenad på 500 m från entrén upp till herrgårdsbyggnaden genom parken för en visning av testamentatorn löjtnant Arthur Bäckströms privata hem.

Guidning B (halva gruppen): Visning av parken, efter gruppens intresse. Med Julita gårds trädgårdsmästare.

Pris: 770 kr. I priset ingår bussresa, lunch, guidning och entréavgifter.
Anmälan: tidigast 31 maj kl. 10.00 och senast 27 juli på SU:s hemsida www.sulink.se
OBS: Ange fisk eller kött som tillval till lunch. Ange dessutom om det är något du inte tål eller om du har någon allergi. Ange då även mobilnummer.

SU-värd: Lars-Göte Johansson, tel 0706-99 59 80

Vadstena. I Heliga Birgittas fotspår

Torsdag 13 september

Efter en guidning genom staden kommer vi till klosterområdet där vi får höra berättelsen om hur Bjälboättens palats blev kloster och klosterkyrkans historia. Efter lunch besöker vi klosterkyrkan och tar oss sedan till det närliggande nutida klostret, och kommer till Birgittasystrarnas gästhemsträdgård och avslutar inne i systrarnas katolska kyrka. Där berättas om nunnornas återkomst till Vadstena på 1930 talet och fram till nutid. Efter avslutad guidning och besök i Birgittasystrarnas butik dricker vi eftermiddagskaffe hos systrarna innan vi vänder åter till Linköping.

Program
08.30 Avresa från Ekoxen
08.45 Avresa från Cupolen
10.00 Historisk vandring genom staden med guidning i det medeltida klosterområdet
12.30 Lunch på Vadstena Folkhögskola, där vi bjuds på en fiskrätt.
13.30 Vadstena Klosterkyrka och dess historia, guidning
14.15 Besök i Birgittasystrarnas kyrka med guidning.
15.00 Besök i deras butik Eftermiddagskaffe hos systrarna
15.45 ca Återresa till Linköping

Pris: 490 kr. I priset ingår bussresa, guidning, lunch och eftermiddagskaffe.
Anmälan: tidigast 31 maj kl.10.00 och senast 9 augusti på vår hemsida www.sulink.se .
OBS! Meddela om du inte tål fisk eller har annan allergi.

SU-värd: Birgitta Dahlgren tel. 0706-58 05 67

Eriksgata söder om Roxen och Österut

Tisdag 25 september

Favorit i repris! Det var många som inte kom med på våra två Eriksgator i våras. Vår populäre guide Sigge Hallendorff ställer nu upp på ytterligare en Eriksgata med samma program.

Lillkyrka är länets minsta socken, men forntida kungar besökte dessa trakter på sina Eriksgator. Vår guide Sigge Hallendorff för oss i våra fäders spår till Ekängen, Roxtuna, Tuna, Ö Harg, Ö Skrukeby, Lillkyrka, Skärkind, Gårdeby, Hylinge, V Husby och Söderköping eller Norrköpng. Förmiddagskaffe dricker vi i församlingshemmet Östra Skrukeby. Lunch intar vi på Vänneberga gård. Ev. kan det bli vissa ändringar beroende på var vi kan stanna.

Program
09.00 Avresa från Cupolen
09.15 Avresa från Ekoxen
11.00 ca Kaffe på församlingshemmet Östra Skrukeby
12.30 Lunchbuffé Vänneberga gård
17.00 ca Åter i Linköping

Pris: 500 kr. I priset ingår bussresa med guide, förmiddagskaffe och lunchbuffé
OBS! Ange ev. matallergier vid anmälan
Anmälan: tidigast 31 maj kl.10.00 och senast 9 augusti på vår hemsida www.sulink.se

SU- värd: Birgitta Dahlgren, tel.0706-58 05 67

Hoffmanns äventyr på Nationaloperan i Helsingfors. Västra Nyland, från Åbo till Helsingfors

31 oktober - 3 november

Den fartfyllda operan Hoffmanns äventyr av Jacques Offenbach bygger som namnet säger på författaren E. T. A. Hoffmanns berättelser och innehåller tre olyckliga kärleksaffärer.
Johannes Eraths prisade regi ser till att det hela tiden händer något på scenen men ger samtidigt även utrymme för Jacques Offenbachs intagande sköna musik. Gränsen mellan scen och sal blandas upp på ett överraskande sätt. I huvudrollerna ses bland andra sopranen Helena Juntunen och den kanadensiska superdivan Measha Brueggergosman.

Finlands enda professionella opera inledde sin verksamhet 1911 och baletten grundades 1922. Verksamheten var länge koncentrerad till Alexandersteatern ända tills det nya tidsenliga operahuset öppnades 1993. Huvudscenen har över 1300 platser i salongen. Därtill finns en mindre scen. Även foajéerna används för mindre föreställningar och gratisevenemang.

Onsdag 31 okt

Avresa 15.15 Ekoxen, 15.30 Cupolen. Vår buss tar oss till Viking Lines terminal i Stockholm för resa med Viking Line Amorella som avgår 20.00. Vi intar gemensam Skeppsmeny på överfarten.

Torsdag 1 nov

Ankomst Åbo 07,35. Väl i land möts vi av en svensktalande guide som ska vara med oss på vår resa ner till Helsingfors. Vi kommer att besöka Ekenäs/Raseborg, Fiskars Bruk, Svartå Slott med guidning, och Ingå, där vi äter lunch, på vägen. Väl framme i Helsingfors checkar vi in på Sokos Hotel Presidentti och intar en 2-rättersmeny. Kvällens höjdpunkt är givetvis föreställningen Hoffmans Äventyr på Finlands nationalopera.

Fredag 2 nov

Förmiddagen är fri och lunch är på egen hand. Efter utcheckning från hotellet får vi en rundtur i Helsingfors med en lokalguide. 17.30 avgår Viking Line Mariella och ombord har vi gemensam buffé och därefter har ni egen tid.

Lördag 3 nov

Vi kommer till Stockholm kl. 10.00. Vår buss tar oss tillbaka till Östergötland och vi beräknar vara framme ca 13.00.

Pris: 5 500 kr
I priset ingår: Bussresa, Vikingline med del i utsides dubbelhytts, Skeppsmeny utresa (dryck tillkommer), buffé hemresa (dryck ingår), guider, entré Svartå slott, lunch 1 nov (dryck tillkommer), logi hotell del i dubbelrum inkl. halvpension, biljetter till Hoffmans Äventyr rad 11-12.

Anmälan: tidigast 31 maj, till AB Resebyrå Vikingbuss, tel 013 14 15 16, eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
OBS! Ange: SU Helsingfors, namn (exakt som det står i passet), adress, tel.nr. och personnummer och eventuellt önskan om enkelrum/-hytt.
AB Resebyrå Vikingbuss har resegaranti hos Kammarkollegiet. Allmänna villkor för paketresor gäller.

Tänk på att du har rätt avbeställningsskydd hos ditt försäkringsbolag och bank (om du betalar med kontokort). Ta med hemförsäkringens servicekort, Europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan och giltigt pass.

SU-värd: Roland Hjerppe, T. 0703-99 46 19

Den inbillade sjuke på Maximteatern, Stockholm.
Med möjlighet till besök och guidning på Nationalmuseum

Lördag 17 november 

Molières hejdlösa komedi Den inbillade sjuke är en underhållande drift och uppgörelse med den despotiske och hypokondriske mannen, spelad av Mikael Persbrandt, som dominerar sin omgivning med lavemang och inbillade sjukdomar. Hans personliga assistent, spelad av Petra Mede, manipulerar och lurar honom i sina försök att dämpa skadeverkningarna denna jättebebis till man skapar. Vi har bra biljetter på parkett.
Nationalmuseum öppnar den 13 oktober efter flera års renovering. Här kan vi uppleva konsten på ett nytt sätt med mer ljus, större utrymmen och plats för fler. Vi är inbokade på en visning kl.11.00. Man öppnar inte bokningen förrän den 13 augusti då beslutas det om vad vi ska se på guidningen. Om du vill gå med på en guidad visning så markera det i avsedd ruta. Kostnad blir troligen i spannet 100-200 kr beroende på vad som visas.

Program
07.00 Avresa från Cupolen
07.15 Avresa från Ekoxen. Kort stopp för fika på vägen
10.40 ca Ankomst Stockholm
11.00 Nationalmuseum med guidning
14.00 Buss hämtar utanför museet
15.00 Föreställningen börjar
17.45 Avresa från Stockholm

Pris: 750 kr för bussresa och teaterbiljett
Pris: 100-200 kr Nationalmuseum inkl. guidning

Anmälan: tidigast den 31 maj kl.10.00 och senast 9 augusti på vår hemsida www.sulink.se

SU-värd: Birgitta Dahlgren tel.0706-58 05 67

 

Gyllene Upptakt på Trettondagsafton 2019

SON meddelar att det kommer att bli en traditionell klassisk Festkonsert i de Geerhallen i Norrköping Trettondagsafton 5 januari 2019. Konserten kallas Gyllene Upptakt . Dirigent blir Patrik Ringborg men vilka som blir solister är för närvarande inte bestämt.

Biljetterna släpps inte förrän i augusti men vi brukar alltid lyckas få det antal biljetter som vi önskar. Om vi mot förmodan inte skulle få biljetter så meddelar vi de som anmält sig.

Konserten börjar kl 17.00 och före konserten bjuds gästerna på bubbel och konfekt. Närmare uppgifter om programmet kommer att finnas i medlemsblad nr 1/2019 som kommer i slutet av november

Program
15.00  Avresa från Cupolen
15.15 Avresa från Ekoxen
17.00 Konserten börjar
20.00, ca Åter i Linköping

Pris: 575 kr preliminärt (biljett och buss)
Bindande anmälan: tidigast 31 maj kl. 10.00 och senast 15 oktober 2018 på SU:s hemsida www.sulink.se

SU värd: Meddelas senare

Linköping

Linköping

Linköping

Linköping