Korsika

Korsika - Skönhetens ö 28 april - 5 maj (8 dagar)

Bonavinuta! ("Välkommen" på korsikanska) till en härlig rundresa på Ile de Beauté skönhetens ö . Redan de gamla grekerna tjusades av den vilda skönheten och kallade ön Kallisté – ”Den vackraste”! Förutom greker har karthager, romare, araber m.fl. satt sina spår, och på 1200-talet hamnade Korsika under den mäktiga sjörepubliken Genua till 1768, då den såldes till Frankrike. Året efter föddes Napoleon Bonaparte i Ajaccio, öns största stad, och han kallades ju ibland för ”den lille korsikanen”. Omvärldens

ständiga intervenerande har resulterat i en ambition att bevara det korsikanska arvet, som främst karakteriseras av en lyckosam förening av franskt och italienskt. Här hittar vi Medelhavets mest välbevarade miljöer där höghus och stora semesterkomplex lyser med sin frånvaro. Sedan 1991 har Korsika som enda franska region ett självstyre.

FCKorsikaBastia PatrimonioB

Lördag 28 april Linköping - Stockholm Bastia Ile Rousse

Kl. 08.00 åker vi med egen buss från Linköping till Arlanda och vårt flyg med Lufthansa kl 13:10. Vi reser via Frankfurt och landar i Bastia på norra Korsika kl 18:05.
Vi beger oss omgående med buss vidare till vårt smultronställe, den charmiga lilla kustbyn Ile Rousse, som på korsikanska heter Isula Rossa, och är belägen på nordöstra kusten nära öns tredje största stad Calvi. Île Rousse har fått sitt namn efter några små öar i havet, vars porfyrklippor lyser rödbruna i solnedgången. I byn kretsar livet kring det centrala torget med sina uteserveringar och sin marknadshall och här tar vi in för två nätter på ett av ortens hotell. Lite senare samlas vi för promenad till en av byns restauranger där middagen serveras

Söndag 29 april Balagnebergen - Calvi - Ile Rousse

Från Ile Rousse beger vi oss upp i närbelägna Balagnebergen och besöker de gamla byarna, bl.a San Antonio eller ”örnnästet” som den kallas i folkmun. Denna natursköna medeltida by anses vara öns äldsta och betecknas även som en av Frankrikes allra vackraste byar. Sedan väntar staden Calvi med lunch på egen hand på en av hamntavernorna. Stadens majestätiska citadell reser sig över hamnen, byggt av genuesarna och enligt lokal tradition platsen där Kristoffer Columbus föddes.) Från Calvi återvänder vi via Algajola, som bjuder på provsmakning av typiskt korsikanska produkter, till förtjusande Ile Rousse och intar middag på någon av byns restauranger.

Måndag 30 april Ile Rousse - Corte - Porto

Efter frukost åker vi mot de centrala delarna av ön som. Korsika mäter knappt 20 mil från norr till söder och 8 mil från öst till väst, men rymmer en skiftande natur. Västkusten är klippig och dramatisk kontra den platta östsidans lågland med milslånga sandstränder. I öns inre reser sig mäktiga bergsmassiv. Mitt bland pinjeskogar och bergskedjor ligger Corte, den gamla huvudstaden som är Korsikas kulturella centrum och symbolen för korsikansk identitet. Den medeltida stadskärnan rymmer bl.a. Korsikas enda universitet och ett museum över öns historia. Vi inleder med en rundtur med ”lilla turisttåget”. Efter lunch fortsätter resan västerut genom det ”vilda” inlandet som karakteriseras av den meterhöga mytomspunna buskvegetationen ”le maquis” (macchian) med sin kryddoft av lavendel, timjan och rosmarin. Så kommer vi till den spektakulära västkusten (och inleder ev med en båttur längs den klippiga kuststräckan med sina sällsamma granitformationer.) Vi tar in på hotell för en natt i Porto och middagen serveras på en lokal restaurang.

Tisdag 1 maj Porto - Ajaccio - Sartène

Efter frukost väntar bussresa söderut längs med några av Korsikas allra vackraste vyer vid Les Calanques de Piana. Så kommer vi till Ajaccio, Napoleons födelsestad, en litet bedagad och sliten stad precis så som man "vill" att en stad här ska se ut. Ändå känns det, efter att ha färdats på Korsikas landsbygd, som att komma till en storstad. Ajaccio med sina 70 000 invånare är emellertid långt från att vara storstad, något vi erfar under rundturen. Efter lunch blir det tid för lite egna strövtåg och shopping. Senare på eftermiddagen fortsätter vi till de sydligaste delarna av ön, till Sartène, som brukar beskrivas som ”den mest korsikanska av alla korsikanska byar”. Här bor vi två nätter på hotell och äter en gemensam middag.

Onsdag, 2 maj Bonifacio

Efter frukost går dagens utflykt till Bonifacio, längst i söder. Den "hängande staden" - ja, så kan den faktiskt benämnas - är byggd på en kalkstensklippa och består av labyrintiska smala gränder inklämda på en liten udde! En av Europas mest sevärda småstäder! Och med fantastisk utsikt mot Sardinien, som ligger på andra sidan sundet, en dryg mil bort. Rundturen genomförs med det lilla turisttåget samt till fots, och efter lunch i Bonifacio gör vi en båttur bland de sällsamma klippformationerna. Därpå åker vi med bussen ett stycke norrut på östkusten innan vi sneddar genom bergsmassiven tillbaka till Sartène för ytterligare en natt. Kvällens middag serveras på någon av den lilla bergsbyns restauranger.

Torsdag 3 maj Sartène - Bastia

Efter frukost är det dags att lämna sydligaste Korsika och bege sig till det allra nordligaste! Inledningsvis kör vi genom söderns förtjusande inland innan vi kommer ut på den platta östkusten där de bördiga markerna på Plaine Orientale (östra slätten) utgör Korsikas lågland. Vi styr mot Cap Corse, den nordöstra smala halvön vilken liksom tycks peka finger mot Frankrike. Vi tar in på hotell i Bastias omnejd som blir vårt sista hotellstop på denna resa. Efter middag laddar vi med sömn för en dag med vindlande vägar och hisnande utsikt på Cap-Corse halvön.

Fredag 4 maj Bastia - Cap Corse - Bastia

I dag utforskar vi vackra Cape Corse, där byarna hänger på klipporna ut över det klarblåa havet, t.ex. den gamla medeltidsstaden Nonza, som ligger på en klippvägg 100 meter över havets vågor! Dagen bjuder naturligtvis även på vinprovning i Patrimonio, Korsikas bäst ansedda vinregion. Ett besök i Saint Florent, en elegant ort med vacker marina, hinns också med innan vi styr kosan tillbaka till Bastia och avnjuter en gemensam avskedsmiddag.

Lördag 5 maj Bastia - Stockholm - Linköping

Innan vi lämnar vackra Korsika för denna gång har vi en dag att utforska Bastia, en stad med gamla anor. I de äldre delarna blandas arkitektur från medeltiden och framåt och på en höjd ovan staden tronar fästningen som gett stadens dess namn. Men Bastia är också en modern metropol och öns ekonomiska huvudstad. Vi tar farväl av Bastia i god tid för att hinna med vårt flyg till Arlanda 18:50. Efter flygbyte i Frankfurt landar vi 23:35 och går direkt på bussen och sover gott hela vägen hem till Linköping

Pris: Per person i dubbelrum 17 000 kr. Enkelrumstillägg 3 000 kr. Priset gäller vid minst 30 deltagare.

I priset ingår:

- Buss Linköping Arlanda ToR,
- Flyg Stockholm Bastia med Lufthansa ToR inkl bagage
- Samtliga transporter på Korsika
- 7 nätter på 3-stjärniga hotell med kontinental frukost
- 7 måltider middag eller lunch, dryck, mineralvatten

Tillkommer:

- Utfärder och aktiviteter enligt program, med svensktalande guide - Dryck till måltiderna.
- 7 måltider på egen hand (guiden tipsar)


Anmälan tidigast 27 november kl. 10.00
och senast 20 februari
på e-mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följande skall anges på anmälan: Namn (exakt enligt passet), adress, telefonnummer, e-mail, ev önskan om enkelrum samt ev. specialkost. Ange också om du vill stiga på bussen vid Cupolen eller Ekoxen.
Anmälan bekräftas efter inbetald anmälningsavgift.
Tänk på att
-  Du har rätt avbeställningsskydd hos ditt försäkringsbolag och bank (om du betalar med kontokort)
-  Ta med hemförsäkringens servicekort, Europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan och giltigt pass.

SU-värd: Bodil Mattsson Kihlström, tel. 070-699 59 87

Linköping

Linköping

Linköping

Linköping