Månadsföredrag ht 2018

OBS! Ny lokal och nytt pris

Föredragen omfattar ca 1 timme och efteråt finns tid till frågor/diskussioner och en stunds samvaro över en kopp kaffe. Föredragen annonseras i Corren under ”Linköping idag” och på www.sulink.se

Tid: Onsdagar kl 14.00.
Lokal: Missionskyrkan, Drottninggatan 22, Linköping
Pris: Medlemmar 40:-. Icke medlemmar 60:-

Utrikeskorrespondenterna - från runsten till Twitter - 12 september
Lars Gunnar Erlandson, utrikeskorrespondent, författare

Lars Gunnar Erlandson var i 39 år anställd vid Sveriges Radio och arbetade i mer än 30 år med utrikesrapportering. Han har varit utrikeskorrespondent i Mellanöstern, Latinamerika, USA och Asien och har gjort reportageresor till 100-talet länder i alla världsdelar. I boken Utrikeskorrespondenterna – från runsten till Twitter (utkom 2017) ger han sin bild av utrikesrapporteringens historia samt framväxten och betydelsen av sociala medier.

Rocken anfaller - om rebellisk rockmusik - 10 oktober
Björn Horgby, professor emeritus i historia vid Örebro Universitet

Västvärldens nya välfärdssamhällen under 1950- och 1960-talen förändrade både kultur och föreställningar. En ny ungdomskultur, som satte pop- och rockmusiken i fokus, anföll rebelliskt vuxengenerationens värderingar och tankesätt. Plötsligt stod inte det strävsamma arbetet längre i centrum, utan i stället längtan efter att ha kul och att festa. Med hjälp av rockmusiken sökte ungdomar i USA och Storbritannien (liksom i Sverige) efter alternativ till föräldragenerationens materialism.

Sveriges modernaste kommun - Linköping på 1990-talet - 21 november
Sven Lindgren
, f d universitetslektor, kommunalråd, landshövding

Som kommunalråd 1983 - 2002 i Linköping var Sven Lindgren delaktig i många för Linköping stora beslut. I hans nyutkomna bok Sveriges modernaste kommun - Linköping på 1990-talet beskriver han bakgrunden till, processen under och resultatet av fyra stora frågor: Vallaleden, Linköpings konserthus, Tornby stormarknad och regionflygplatsen Gothia Airport. Genom att belysa dessa fyra frågor påvisas att politiska beslut ofta styrs av känslor - inte bara av fakta och tekniskt beslutsunderlag.

En arkitektonisk resa genom tid och rum - 5 december
Cecilia Björk
och Laila Reppen, arkitekter SAR/MSA

Föreläsarna har tillsammans skrivit och illustrerat uppskattade böcker om arkitektur. Syftet med dem är att öka intresset för arkitektur och ge verktyg att läsa och förstå stadens uppbyggnad och årsringar. Föreläsningen handlar om de byggnader och den stadsmiljö vi har runt omkring oss, speciellt arkitekturen under de 100 åren mellan 1880 och 1980. Föreläsarna erhöll Sveriges Arkitekters Kritikerpris 2016 för sitt mångåriga arbete att sprida kunskap om kulturhistoriska kvaliteter i vardagsarkitekturen.

Linköping

Linköping

Linköping

Linköping